Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności należą do obiektów wytwarzających znaczne ilości tłustych odpadów, a ich bezpieczna utylizacja jest poważnym wyzwaniem. Wykonywane zbyt rzadko czyszczenie separatorów tłuszczu doprowadzić może do różnych nieplanowanych komplikacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko właściciele lokali. Korozja metalowych elementów instalacji może też przyspieszać mocno w obecności kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a ewentualna naprawa zniszczonych elementów wiązać się będzie ze sporymi nakładami finansowymi.
Chemiczne reakcje które zachodzą w nieczyszczonym separatorze mogą powodować tworzenie się siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może być zagrożeniem dla pracujących osób. Nieprawidłowo działający separator nie zatrzymuje cząsteczek tłuszczu, tworzących zatory w miejskiej kanalizacji, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Służby komunalne stosują specjalne kamery do monitorowania stanu przewodów kanalizacyjnych, a zatory tłuszczowe pozwalają im zidentyfikować źródło powstałych zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe nakładają opłaty dodatkowe za przekroczenie norm zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może przewyższać wielokrotnie koszty regularnych serwisów posiadanego separatora. Temperatura wypuszczanych zanieczyszczeń wzrasta w przypadku niedrożnego urządzenia, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem będzie się chciał uniknąć takich niespodzianek i ewentualnych problemów, to najlepszym rozwiązaniem będzie regularny przegląd separatorów.
+Tekst Sponsorowany+