Zdrowie, Uroda

Jak gotować pyszne potrawy? Thermomix pomoże

Jak gotować pyszne potrawy? Thermomix pomoże

Każdy kraj ma swój ponadprzeciętny zbiór przeróżnych przepisów kulinarnych, który charakterystyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem nasz kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może niewątpliwie ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz pokaźniejsze uznanie również za granicą, o czym świadczyć mogą chociażby sukcesy wielu lokalnych restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.

Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uwarunkowania geograficzne oraz historyczne. Podlegała wpływom rozmaitych kultur, które na przestrzeni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Kuchnia polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie oraz żydowskie – w każdym wypadku wypróbuj prezentacja thermomix. Sztampowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z różnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.

Rodacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Z ryb najentuzjastyczniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele potężnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny oraz jagody. Ukochanymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki chociaż coraz to częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, przeróżnych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się skłonność do rezygnacji z ciężkostrawnych dań.

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz